4 Nisan 2014 Cuma

Kısır

Kısır bir çok yörede bir çok insanın vazgeçilmezidir. Çay saatlerinde olmasının yanında normal bir öğünde de yapılabilir. Tarifini şahsen ben zor sanıyordum.. Bizim ailemizde bu işin ustası vardır canımız çekince onu arar ondan isteriz. Sağolsun hiç kırmaz bizi :) Amaa öğrenci evinde, ailenden uzaak nerden bulcam ben Nurten Teyzeyi! :) Sonunda cesaret edip kendim yapmayı denedim. Bence ilk yapan birine göre oldukça güzel oldu.. Verilen tepkiler de beni çok mutlu etti. Şimdi sizinde bu kısır tarifini paylaşacağım :)


Malzemeler:
-2 bardak ince bulgur
-2 su bardağı kaynar su
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-7-8 dal taze soğan
-Yarım demet maydanoz
-Çeyrek demet taze nane yada 2 tatlı kaşığı kuru nane
-2 domates
-2 yeşil, 2 kırmızı etli biber
-2 limon
-Nar ekşisi
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-Tuz


Yapılışı:
Bulgurları bir kaseye koyup üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. İçinde salçaları erittiğimiz kaynar suyu bulgurların üzerine ekliyoruz. Ara sıra karıştırarak 20-30 dk boyunca kapağı kapalı bir şekilde dinlendiriyoruz. Bulgurlar bir yanda şişerken biz yeşil ve kırmızı biberlerimizi küp küp doğrayıp bir kaşık yağ eklediğimiz tavada hafif yumuşayana kadar soteliyoruz. Ardından bir kaba taze soğanları, maydanozu ve naneyi ince ince doğruyoruz. Bulgurlar şiştikten sonra ilk önce yeşillikleri bulgurlarımızla birleştiriyoruz. Daha sonra sotelenmiş biberlerimizi koyuyoruz. Limonu, zeytinyağını ve nar ekşisini de ekleyip kaşık yardımıyla iyice karıştırıyoruz. En son domatesleri küp küp doğrayıp kısırımıza ekliyoruz. (Domatesleri koyarken sularını koymamaya özen gösterelim aksi halde kısır sulu olabilir.) İlave etmek istediğimiz baharatlar varsa onları da ekleyip son bir kez karıştırıyoruz. Kısırınız hazır :)
Afiyet Olsun! :)

0 yorum:

Yorum Gönder