Malzemeler:
-1 adet hindi
-1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
-1 çay bardağı sıvı yağ
-1/2 su bardağı su
-2 dal kereviz
-2 dal taze soğan
-1 dal maydanoz
-1 adet havuç
-1 adet pırasa
-2 adet defne yaprağı
-4-5 adet tane karabiber
Tatlı şaraplı süs için;
-Bir miktar hindinin ayıklanmış kemikleri
-Hindiden arta kalan su ve sebzeleri
-10 su bardağı tavuk suyu
-yarım çay bardağı soya sosu
-1 çorba kaşığı tereyağı
-1 çorba kaşığı tepeleme un
-1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
-1 çay bardağı sherry (tatlı şarap)
-Yeteri kadar tuz
Yapılışı:
-Hindiden arta kalan su ve sebzeleri
-10 su bardağı tavuk suyu
-yarım çay bardağı soya sosu
-1 çorba kaşığı tereyağı
-1 çorba kaşığı tepeleme un
-1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
-1 çay bardağı sherry (tatlı şarap)
-Yeteri kadar tuz
Yapılışı:
Biber salçası, sıvı yağ ve tuzu karıştırarak hindinin üzerine sürüyoruz. Fırını 170 derecede ısıtıp 4 cm derinliğindeki bir tepsiye yarım su bardağı suyu döküyoruz. Hindinin göğsü üst tarafa gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz. Kıydığınız kerevizi, soğanın yeşil yapraklarını maydanozu, havucu, pırasayı, defne yaprağını ve karabiberi hindinin üzerine serpiştiriyoruz. Pişip pişmediğini arada kontrol edebiliriz. Hindi fırında kızarırken zaman zaman süzülen yağlarından kaşıkla alarak kuruyan bölgelerin üzerine gezdiriyoruz. Nar gibi kızardığında fırından alıp hindiyi bütün olarak sebze garnitürü ve pilavla servis yapıyoruz.
Alternatif servis önerisi: Fırından çıkan hindinin kemiklerini ayıklayıp, etini dilimleyin. Sosu hazırlamak için, kemikleri ve hindiyi pişirdiğiniz suyu, tavuk suyunu ve soya sosunu bir saat birlikte kaynatın. Daha sonra süzerek dinlendirin. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ilave ederek 1-2 dikaki pembeleşene dek kavurun. Salçayı ekleyip bir-iki çevirin. Sherry ve dinlenmeye bıraktığınız suyu karıştırarak ilave edin. Tuzunu ayarlayarak kaynamaya bırakın. Dilimlediğiniz hindiyi sos ve dilediğiniz sebzelerle servis yapın..
Alternatif servis önerisi: Fırından çıkan hindinin kemiklerini ayıklayıp, etini dilimleyin. Sosu hazırlamak için, kemikleri ve hindiyi pişirdiğiniz suyu, tavuk suyunu ve soya sosunu bir saat birlikte kaynatın. Daha sonra süzerek dinlendirin. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ilave ederek 1-2 dikaki pembeleşene dek kavurun. Salçayı ekleyip bir-iki çevirin. Sherry ve dinlenmeye bıraktığınız suyu karıştırarak ilave edin. Tuzunu ayarlayarak kaynamaya bırakın. Dilimlediğiniz hindiyi sos ve dilediğiniz sebzelerle servis yapın..
Afiyet Olsun!
0 yorum:
Yorum Gönder