10 Temmuz 2014 Perşembe

Özbek Pilavı

Merhaba, bugün size ramazan için çok uygun, hem sofralarınızda görüntüsüyle göz doyuracak hem misafirlerinizi tadıyla kendine hayran bırakacak Özbek Pilavı tarifini yazacağım. Özbek Pilavı annemin özellikle ramazan ayında favorilerindendir. Yapımı eh biraz uğraştırıcı sayılabilir ancak zor değil :) Bu pilavı yaptıktan sonra yanına çok fazla bir şey yapmaya da gerek kalmıyor. Biz genelde özbek pilavının yanına kızartma yaparız. Ancak pilav o kadar lezzetli ve doyurucu ki kimsenin gözü diğerlerini görmez :) Bu vereceğim tarif kalabalık sofralar için. Siz kişi sayısına göre azaltabilir ya da arttırabilirsiniz. Gelelim tarifimize,
Malzemeler:
-1 bütün tavuk
-2-3 orta boy havuç
-1 büyük soğan
-Köri baharatı
-5 su bardağı pirinç (Kaç ölçü olacağı sizin ne kadar yapacağınıza bağlı)
-Tuz

Yapılışı:
Öncelikle pilavımızı hazırlayacağımız malzemeleri hazır hale getirmemiz gerekiyor. Pirincimizi yıkayıp sıcak suda bekletiyoruz. Tavuğumuzu haşlamaya bırakıyoruz. Haşlandıktan sonra biraz soğuması için bekleyip didikliyoruz. Bu arada tavuğu haşladığımız suyu dökmüyoruz, çünkü pilavı da onunla pişireceğiz. Havuçlarımızı soyup, jülyen doğruyoruz. Teflon bir tencereye soğanlarımızı doğruyoruz. Yeteri miktarda yağ koyup biraz sarartıyoruz. Havuçlarımızı da tencereye atıp pişiriyoruz. Havuçlarımız diriliğini kaybettiğinde didiklediğimiz tavukları elimizle tencerenin yer yerine gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kaşıkla karıştırmayacağız. Havuç ve soğanların üzeri kapanacak şekilde yerleştirdiğimiz tavuklarımızın üzerine 2 tatlı kaşığı köri baharatı serpiyoruz. Ardından pirinçleri sıcak sudan çıkartıp, süzüp elimizle tavukların üzerine döküyoruz. Tavukların da üzerini pirinçle boşluk kalmayacak şekilde kapatıyoruz. Üzerlerine tavuğu pişirdiğimiz suyu dökeceğiz ancak eğer soğumuşsa kaynatmamız gerekiyor. Kaynattığımız tavuk suyunu bir kepçe yardımıyla pilavın şeklini bozmamak için yavaşça döküyoruz. Pirinçlerin üzerlerini geçecek kadar su koyuyoruz. Tavukları kaynatırken koyduğumuz tuza göre tuz ilave ediyoruz ve yine köri baharatından serpiyoruz. Pilavımız suyunu çektiğinde ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Servis yapacağımız zamana yakın büyük bir tabağa ters çevirip tencereden çıkarıyoruz ve servis yapıyoruz. Aşağıda yapım aşamalarının fotoğrafları mevcut, umarım yardımcı olur size :)
Afiyet Olsun! :)

0 yorum:

Yorum Gönder